După 30 de ani acest oraş fantomă încă mai cutremură inimile oamenilor! Priviţi cum arată

Dacă îţi place acest articol, distribuie-l şi prietenilor tăi

Cine se gândeşte la Cernobîl are în minte catastrofa care a avut loc pe 26 aprilie 1986 la uzina nucleară din acest oraş ucrainean. Explozia a eliberat cantităţi mari de particule radioactive în atmosferă, care s-au răspândit peste o bună parte din teritoriul Uniunii Sovietice de atunci şi Europa.

Rămăşiţele acestui oraş devastat de deflagraţie, denumit Prîpeat, sunt dezolante, pline de rugină şi întocmesc un decor sumbru. O roată mare, înţepenită, dintr-un fost parc de distracţii, un bazin gol şi insalubru, resturi ale unor maşini pline de rugină şi clădirile în ruină sunt elemente care amintesc de acest accident nefericit.

Britanicul Danny Cooke, producătorul documentarului, a capturat aceste imagini folosind o dronă cu ajutorul căreia a putut survola întreaga regiune. Peisajul care se deschide în faţa noastră este unul terifiant, întregul loc aflându-se în paragină şi abandon total. În timpul accidentului 31 de persoane au murit, iar efectele pe termen lung cum ar fi cancerul şi dizabilităţile supravieţuitorilor sunt nenumărate.

Lupta pentru pentru evitarea contaminării radioactive ulterioare dezastrului şi operaţiunile de salvare a celor afectaţi au implicat un număr de 500.000 de muncitori şi un cost total de aproximativ 11 miliarde de euro (18 miliarde de dolari). Astăzi, la peste 30 de ani de la marea catastrofă, aproximativ 5 milioane de oameni încă locuiesc în zone contaminate cu radiaţii, iar oraşul, Prîpeat este inclus într-o zonă de protecţie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:

Copyright 2024 LiveBiz.ro - Toate drepturile rezervate
LiveBiz - Videoclipuri, Ştiri şi Articole din întreaga lume