În 2012 un puşti a venit cu o idee genială de a curăţa mările şi oceanele de plasticul acumulat – 6 ani mai târziu visul devine realitate

Dacă îţi place acest articol, distribuie-l şi prietenilor tăi

Având în vedere că aproape 2 milioane şi jumătate de tone de deşeuri din plastic poluează apele oceanelor în fiecare an, era necesar să fie pus în practică un proiect care să cureţe mările şi oceanele de aceste deşeuri toxice. Aşa cum ştim, mai mult de jumătate din aceste plastice au o densitate mai mică decât apa, ceea ce înseamnă că nu se vor scufunda în momentul în care ajung în larg, ci plutesc la suprafaţă pe distanţe foarte mari.

Deşeurile de plastic ajung în apa oceanelor accidental din vărsarea râurilor, ieşirile de drenaj, propulsate de viteza vântului din containere de gunoi, din activităţi de coastă şi de la navele maritime, pescuit, ambarcaţiuni de agrement şi de mărfuri. Resturile de plastic plutitoare se acumulează în toate gurile oceanice prin acţiuni ale vânturilor şi curenţilor.

„Marea Insulă de Gunoaie din Pacific” este o zonă de acumulare a unei multitudini de deșeuri de plastic care constituie o sursă majoră de poluare în lanțul trofic al viețuitoarelor din oceanul Pacific. Ideea din spatele acestui proiect vine din partea lui Boyan Slat, un tânăr inventiv, fondatorul Ocean Cleanup, în vârstă de 22 de ani, care a lansat în 2012 o campanie cu un design original pentru a curăţa 50% din deşeurile marine în următorii 10 ani cu un efort financiar de aproape 32 milioane de dolari.

Sistemul tubular este ancorat în aşa fel încât să se deplaseze mai încet decât plasticul şi să acţioneze ca „linii de coastă artificiale”, care se folosesc de curenţii din ocean pentru a prinde înăuntru deşeurile din plastic. Asemeni unui cilindru uriaş, sistemul aspiră o mulţime de deşeuri din plastic ajungând chiar la cantităţi impresionante. La o singură colectare s-au strâns aproximativ 80.000 de tone de deşeuri din plastic. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această cifră, care este de aproximativ 16 ori mai mare decât estimările anterioare, prin evaluarea imaginilor aeriene, alături de datele provenind de la navele care navighează prin regiune.

Se pune întrebarea: cum vor fi reciclate aceste deşeuri? Boyan Slat a declarat că există un plan pe termen lung şi anume de a recicla plasticele în articole cum ar fi ochelari de soare, bare de protecţie auto şi alte produse pe care companiile le pot vinde.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:

Copyright 2024 LiveBiz.ro - Toate drepturile rezervate
LiveBiz - Videoclipuri, Ştiri şi Articole din întreaga lume