Este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, dar ştiaţi cum se obţine?

Dacă îţi place acest articol, distribuie-l şi prietenilor tăi

Şofranul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din întreaga lume. Pentru prima dată planta din care se extrage şofranul a fost cultivată în Orientul Mijlociu după care mai târziu a fost adusă şi în Europa de către mauri. Spania, Grecia, Franţa, Italia sunt doar câteva dintre ţările în care cultivarea, utilizarea şi comercializarea şofranului ocupă un loc important, ca de altfel şi în alte ţări ale lumii cum ar fi: Maroc, Iran sau China.

Culoarea arămie destul de intensă, dar şi aroma deosebită a şofranului sunt specifice acestui condiment şi deopotrivă pigment pentru vopsirea firelor sau materialelor textile. Bucătăria tradiţională a multor ţări de pe glob are reţete specifice în cadrul cărora şofranul se regăseşte din plin. Pentru a da mai multă savoare preparatelor culinare, şofranul este unul dintre ingredientele nelipsite.

Solurile drenate şi calde sunt ideale pentru cultivarea acestei plante perene, numită „Crocus”. Cultivarea, lucrările de întreţinere, dar şi recoltarea sunt operaţiuni care se execută întotdeauna manual. Bulbii, numiţi şi „cormus” se plantează în lunile iulie-august, pe şanţuri bine irigate la adâncimi cuprinse între 15 şi 30 cm în funcţie de clima din zonă şi calitatea solului. În lunile de toamnă se recoltează florile mov care au în interior fiecare trei stigmate de culoare roşie care sunt extrase cu multă migală de cultivatori. Sunt necesare 500 000 de astfel de stigmate pentru obţinerea unui kilogram de şofran. De aici şi preţul extrem de ridicat ajungând ca 1 kg de şofran să coste între 4.000 si 20.000 euro.

După selectarea stigmatelor tuturor florilor culese, acestea se usucă până scad cu patru cincimi din greutatea lor. Acestea conţin uleiuri esenţiale, substanţe amărui şi colorant galben. Şofranul, numit şi „aurul roşu”, este considerat un simbol al luminii, folosit la vopsirea hainelor conducătorilor din cele mai vechi timpuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:

Copyright 2024 LiveBiz.ro - Toate drepturile rezervate
LiveBiz - Videoclipuri, Ştiri şi Articole din întreaga lume