17 dintre cele mai neobişnuite si fascinante plaje din lume

Atunci când cineva spune cuvântul „plajă”, probabil că cei mai mulţi dintre noi se gândesc la nisipul gălbui şi fin ce ne gâdilă tălpile, la valurile înspumate spărgându-se de ţărm şi bineînţeles, la o bere rece sau un cocktail de fructe pe care le putem savura stând întinşi pe un şezlong în bătaia soarelui. Dar aşa cum mările şi oceanele lumii au diverse adâncimi şi plajele pot avea forme şi culori cu mult peste aşteptările noastre. Într-un fel sau altul, nicio plajă dintre cele 17 prezentate mai jos nu ar semăna cu vreuna dintre cele la care v-aţi fi gândit vreodată.

La multe dintre aceste plaje diferenţele cele mai izbitoare sunt diferitele culori de nisip. Poate nu vă vine să credeţi, dar există plaje neaşteptat de albe, roz, verzi, roşii, albastre sau chiar negre şi toate acestea nu se găsesc pe vreo altă planetă, ci chiar aici pe Pământ. Nisipul este în general format din aluviunile aduse de valuri la ţărm, fie ele pietre, scoici, corali sau sticlă. Plajele verzi, foarte rare de altfel, pot conţine olivină, o rămăşiţă a erupţiilor vulcanice, iar plajele negre sunt, de asemenea, formate din resturi vulcanice. Plajele roz din Bermude sunt colorate de rămăşiţe de corali aduse la ţărm de valuri. Toate sunt o încântare şi reprezintă adevărate minuni ale naturii.

Dacă aveţi vreo fotografie cu o plajă unică ce ar trebui să fie pe această listă aţi putea să o împărtăşiţi cu noi!

1. Plaja de sticlă din California

necunoscut
Plaja de sticlă de lângă Fort Bragg, de pe Coasta Mandocino, California, are în loc de particule fine de nisip galben doar pietricele din sticlă de diferite culori. După ce omul a aruncat gunoiul în apropierea coastei, plaja a fost închisă, însă Mama Natură a intervenit pentru a transforma zona într-una dintre plajele cele mai frumoase văzute vreodată. Valurile şi mareele au avut de zdrobit, rotunjit şi lustruit de-a lungul timpului tone de sticlă în dimensiuni şi colori diferite şi le-au îngrămădit pe o plajă.
Acest golf minunat, literalmente acoperit cu o pătură de sticlă ce străluceşte în soare, are o gamă foarte interesantă de bazine numai bune de explorat la reflux. Plaja de sticlă este una dintre destinaţiile unice în lume nu numai pentru frumuseţea sa, dar mai ales pentru că timpul a corectat una din greşelile omului. Până la urmă natura şi-a recuperat teritoriul.

2. Plaja ascunsă din Insulele Marieta, Mexic

În Insulele Marieta, la aproximativ 20 de mile marine de Puerto Vallarta, se află un paradis idilic ascuns sub o grotă în pământ. Denumită „Plaja ascunsă” sau „Playa de Amor” (Plaja Iubirii), această minune a naturii a rămas neatinsă de mâna omului timp de mulţi ani. Doar recent, atunci când fotografii cu această destinaţie au ajuns pe internet, a devenit una dintre cele mai populare plaje din Mexic. Totuşi, în ciuda faimei sale, plaja ascunsă rămâne greu de vizitat din cauza dificultăţii de a ajunge la ea.
Accesul la plajă se poate face doar cu un elicopter sau făcând scuba diving numai în timpul refluxului. Se spune că această minune s-a format la începutul anilor 1900, când guvernul mexican a folosit-o ca locaţie pentru operaţiuni militare controlate, rezultatul fiind mai multe peşteri unice şi formaţiuni de rocă dintre cele mai pitoreşti. În prezent, insulele sunt protejate de guvernul Mexicului, iar vizitatorii care intenţionează să intre în rezervaţie trebuie să aibă un permis.

3. Plaja din Maldive care arată noaptea ca un cer înstelat

Noaptea poate părea inundată de mii de stele pe această insulă din Maldive. Acest lucru este de fapt un fenomen natural cauzat de organisme microscopice denumite bio fitoplancton luminiscent ce se află din belşug în zonă – un soi de alge fluorescente care emit lumină atunci când sunt agitate de valurile înspumate ce se sparg de ţărm.
William Ho, un fotograf din Taiwan, a surpins aceste puncte strălucitoare de lumină ce oferă un spectacol grandios pe timp de noapte. Ziua însă, fitoplanctonul colorează apa cu o plictisitoare culoare de roşu-portocaliu.

4. Plaja Catedralelor, Ribadeo, Spania

Praia de Augas Santas a fost redenumită de către localnici în Playa de Las Catedrales sau „Plaja catedralelor”, în onoarea unei formaţiuni extraordinare de pietre naturale din zona Galiciei, care seamănă cu arcadele unei catedrale. Geologia neobişnuită de coastă dezvăluie la reflux arcade naturale, stânci şi peşteri – plaja fiind aproape inaccesibilă pe timpul mareelor. Eroziunea vântului şi mareele puternice au sculptat în piatră arcade de peste treizeci de metri înălţime ce pot fi văzute în toată splendoarea lor.

5. Plaja cu nisip roz, Bahamas

Idilicul nisip roz din Bahamas este pigmentat cu resturi de corali care sunt aduse de valurile oceanului în bucăţi mici. Această plajă nu are cum să nu iasă în evidenţă. Cele mai multe plaje din Bahamas au nisip alb sau auriu, dar această plajă de pe Insula Harbor se mândreşte cu un nisip în nuanţe de roz pal ce contrastează cu cerul albastru, cu apele azurii şi limpezi ale oceanului şi verdele palmierilor.
Acest nisip a fost creat de-a lungul secolelor de corali mici numiţi foraminifere, care s-au spart şi s-au amestecat cu nisip, creând în această parte a Oceanului Atlantic o plajă unică roz, oferind în acelaşi timp hrană şi suport pentru celelalte creaturi de sub recif.


6. Plaja Maho, Saint Martin

V-aţi aştepta ca o plajă obişnuită să fie un refugiu liniştit pentru relaxare – dar turiştii ce vizitează plaja Maho de pe insula Saint Martin obţin exact opusul. Deşi nisipul fin şi apa turcoaz sunt caracteristice unui astfel de paradis, aeroportul internaţional Prinţesa Juliana amplasat in apropierea plajei Maho este departe de a fi unul tăcut. Motivul?Avioanele de linie ce trec razant peste plajă la o înălţime destul de mică faţă de turişti.
Deşi orarul zborurilor este afişat în cele mai multe localuri de pe plajă, există un real pericol pentru turiştii ce ignoră acest lucru şi aleg să stea în picioare, pe nisip sau în apă. Aeroportul este inclus într-un top al celor mai periculoase terminale djn lume, turiştii asistând la fiecare jumătate de oră la aterizarea sau decolarea unui avion. Senzaţiile sunt cu adevărat tari.

7. Jokulsarlon, Islanda

Nisipul vulcanic negru de pe această plajă islandeză contrastează frumos cu bucăţile albe şi sticloase de gheaţă. Cu aisberguri enorme rupte din gheţarul Vatnajökull, această minune a naturii din Islanda este o privelişte absolută ce nu trebuie ratată. Laguna produce un sentiment de linişte incredibil precum gheaţa veche de 1000-1500 ani ce alunecă în tăcere şi se topeşte încet.
Când nu ştii absolut nimic despre o ţară înainte de a sosi în ea, te aştepţi să găseşti tot felul de surprize. Însă plaja cu bucăţi uriaşe de gheaţă este una dintre minunile naturale cele mai impresionante ale Islandei şi una dintre cele mai populare atracţii pentru turiştii care vizitează acest colţ de lume. Azi doar rămăşiţele translucide ale unor bucăţi de gheaţă împrăştiate peste tot mai stau mărturie a retragerii gheţarului din zonă.

8. Plaja Koekohe cu bolovani Moeraki (ouă de dragon), Noua Zeelandă

Dacă ajungeţi vreodată în apropiere de Plaja Koekohe de pe coasta Otago, Noua Zeelandă, veţi avea o mare surpriză: sute de bolovani uriaşi împrăştiaţi de-a lungul unei plaje, asemenea ouălor de dragoni gata de eclozare, asta în cazul în care aceştia din urmă chiar ar fi existat vreodată! Fiecare bolovan cântăreşte câteva tone şi măsoară uneori până la trei metri în diametru.


Bolovanii de pe această plajă din Noua Zeelandă sunt concreţiuni sedimentare marine antice formate în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani. Aceste roci, unele perfect sferice, au fost rotunjite de eroziunea valurilor şi vânturilor de coastă. Această secţiune de plajă este protejată de către guvern, fiind considerată rezervaţie ştiinţifică.
Şi totuşi, bolovani sferici similari au mai fost descoperiţi în Siberia, cât şi în China, Costa Rica şi chiar în Bosnia. Plaja de pe Insula Moeraki este o destinaţie de renume şi pentru un alt motiv. Această destinaţie fermecătoare este habitatul pinguinului cu ochi galbeni şi al unei colonii de foci.

9. Nisipul verde din Kourou, Guyana Franceză

Nisipul de un verde măsliniu de pe această plajă din Kourou, Guyana Franceză, este dat de cristalele de olivină, fier şi magneziu, găsite în zgura provenită din lava vulcanilor stinşi de pe insulă. De la depărtare plaja pare a fi acoperită cu alge marine şi muşchi. Este una dintre puţinele plaje cu nisip verde din lume. De asemenea, Kourou este portul de plecare pentru cei care merg în renumita Insulă a Diavolului.

10. Papakōlea – Plaja cu nisip verde, Hawaii

Dacă vă doriţi să vizitaţi o plajă extraordinară, de  unde sa ramaneti cu amintiri de neuitat, alegeţi Insula Papakōlea sau Plaja cu Nisip Verde, din apropriere de South Point, Hawaii. Mici cristale de olivină provenite de la stâncile vulcanice de pe insulă fac această plajă să fie una dintre cele mai neobişnuite din lume.
Valurile de pe coasta Atlanticului eliberează acest nisip încorporat în zgura vulcanică, conferind peisajului un aer extraterestru. Uneori, valurile pot părea prea agresive pentru a permite înotul, dar vă puteţi bucura de un minunat picnic în aer liber admirând priveliştea exotică.

11. Plaja Giant’s Causeway (Digul Uriaşului), Irlanda de Nord

Credeţi că e nevoie doar de nisip pentru a avea o plajă? Plaja din bazalt Giant’s Causeway, Irlanda, este una atipică. Pietrele de bazalt ce au dus la apariţia acestei plaje bizare s-au format cu milioane de ani în urmă, fapt ce a dat naştere unei adevărate legende a locului.
Se spune că un gigant războinic a construit acest drum pietruit pentru a putea traversa marea şi a se confrunta cu rivalul său scoţian, asta pentru că există plăci de bazalt similare şi pe insula scoţiană Staffa. Această plajă este inclusă în Patrimoniului Mondial UNESCO.

12. Punaluu – plaja cu nisip negru, Hawaii

Revenim in Hawaii pentru a va aduce în atenţie nisipul negru de pe Plaja Punaluu, unde este şi universul broaştelor ţestoase marine ce îşi depun ouăle lângă malurile stâncoase din zonă. Deşi poate fi tentant să atingeţi aceste broaşte ţestoase şi să luaţi cu dumneavoastră câte un pumn de nisip negru de pe plajă, ar fi bine sa nu o faceţi, pentru că acestea sunt protejate prin lege.
Situate pe coasta de sud-est, între vulcanii Hawaieni din Parcul Naţional şi micul oraş de Naalehu, malurile negre cu nisip bazaltic sunt o privelişte de neuitat.

13. Plaja cu nisip roşu din Rabida, Galapagos

necunoscut
Plaja Rabida din Insulele Galapagos oferă întinderi de nisip de un roşu aprins lângă impresionante ape turcoaz şi coline înalte verzi. Nisipul roşu din Rabida s-a format ca urmare a oxidării depunerilor de lavă bogate în fier.


În spatele stâncilor de lângă plaja cu nisip roşu există o lagună unde trăiesc minunatele păsări flamingo roz. Aceasta mai este frecventată şi de o colonie de lei de mare şi pelicani, precum şi nenumărate soiuri de cinteze şi porumbei ce şi-au făcut cuiburi în apropierea ţărmului. Nu degeaba insulelor Galapagos li se mai spune „paradisul păsărilor”.

14. Plaja scoicilor, Golful rechinului, Australia

Situată la 45 de kilometri sud-est de Denham, în zona patrimoniului mondial Shark Bay-Golful Rechinului din vestul Australiei, Shell Beach – plaja cu scoici provenite de la moluşte, este una dintre cele mai frumoase şi neobişnuite din lume. Această frumoasă plajă albă ca zăpada, formată din milioane de cochilii mici şi albe de scoici, se întinde pe sute de metri de ţărm, stratul de cochilii ajungând până la 10 metri adâncime.

15. Pfeiffer Purple Sand Beach, California

Numele de Pfeiffer dat plajei purpurii din această zonă retrasă a Californiei provine de la unul din temerarii acestor locuri. Nisipul violet prezent pe această plajă s-a format atunci când depozitele sângerii de granat şi mangan ale stâncilor s-au erodat şi au ajuns în mare.
Deşi plaja nu este toată de un violet strălucitor, frumuseţea nisipului colorat în nuanţe neobişnuite nu încetează să surprindă. Tonurile aprinse de violet se amestecă cu nisipul obişnuit într-o paletă de nuanţe-curcubeu ce alunecă printre stânci până în ocean.

16. Plaja Vik, Islanda

Se ştie că Islanda este o ţară cu o activitate vulcanică intensă, drept urmare plajele negre vulcanice sunt atât de comune acolo. Situată în sud, plaja Vik este un loc unde valurile din Oceanul Atlantic se fac simţite în deplinătatea lor. De aceea în aceste locuri există nenumărate monumente în memoria pescarilor dispăruţi în valurile înfricoşătoare.

17. Plaja peşteră în Algarve, Portugalia

Coasta Algarve din Portugalia este formată din calcar care este uşor de erodat, acţiunea valurilor formând de-a lungul timpului peşteri superbe cu deschidere la mare. În Europa există o plajă retrasă în Portugalia şi aceasta este Benagil Algar, în portugheză Algarve. Aici există o grotă mare cu o plajă de nisip în interiorul ei, accesibilă doar de pe mare. Ca şi cum natura s-ar fi gândit la toate, pe acoperişul grotei s-a format de-a lungul timpului o deschizătură naturală, prin care intră lumina soarelui. Prin urmare, este important să o vizitaţi în momentul când soarele intră direct şi luminează peştera. Este o senzaţie nemaipomenită.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:


Adaugă un comentariu

Copyright 2019 LiveBiz.ro - Toate drepturile rezervate
LiveBiz - Videoclipuri, Ştiri şi Articole din întreaga lume