Oricine poate construi aceste panouri solare din PET-uri reciclabile. Ideea este genială!

Sistemele solare de încălzire a apei menajere sunt probabil cele mai cunoscute produse din întreaga lume. Există deja nenumărate ţari aflate în plină dezvoltare în care acest sistem reprezintă o constantă pentru o construcţie nouă. Extinderea acestui concept în ţările cu un progres economic destul de scăzut este diminuată însă de efortul financiar pe care îl presupune.

Este bine cunoscut faptul că un sistem solar de încălzire a apei menajere care are ca şi element principal cuprul poate să coste câteva mii de dolari, un cost prea mare pentru cei cu salarii reduse. Din fericire există şi alternative mult mai economice, un exemplu bun în acest sens fiind chiar creaţia lui Jose Alano, un mecanic pensionar în vârstă de 59 de ani din Brazilia.

Jose Alano a construit un astfel de sistem solar simplu, ieftin şi uşor de realizat, care deja aduce beneficii în casele multor brazilieni. Totul a început acum 13 ani din dorinţa de a păstra curăţenia oraşului său! Bărbatul a început să strângă pet-uri şi ambalaje de plastic, pentru a se asigura că astfel ele nu mai ajung la depozitele de deşeuri.

Modul în care se montează PET-urile pe ţevile din PVC

Modul în care se montează PET-urile pe ţevile din PVC
Punând în practică cunoştinţele de bază pe care le avea despre sistemele solare de încălzire a apei menajere şi ajutat de soţia sa, brazilianul a creat o versiune ecologică a acestora, folosindu-se de 100 de PET-uri de plastic şi 50 de cutii de carton pentru lapte. Sistemul este bazat pe tehnologia tip termosifon. Acest lucru presupune ca apa caldă care este mai puţin densă se deplasează spre suprafaţă, în timp ce apa rece coboară.

Sistem compus din 3 panouri solare

Sistem compus din 3 panouri solare
Materialele necesare acestui proiect inedit sunt următoarele: 100 de pet-uri de 2L, 50 de cutii de carton, 70 cm de ţeavă PVC cu grosimea de 100 de mm, 11,7 m de ţeavă PVC cu grosimea de 20 mm, 4 coturi la 90 de grade pentru ţeava PVC cu grosimea de 20 mm, 20 de teuri pentru ţeava PVC cu grosimea de 20 mm, 2 dopuri pentru ţeava PVC cu grosimea de 20 mm, adeziv pentru PVC, vopsea neagră mată, trafalet, şmirghel, bandă de autoamalgamare şi câteva unelte precum ciocan, fierăstrău, etc.

Diagrama instalaţiei de încălzire apă menajeră cu panouri solare din PET-uri

Diagrama instalaţiei de încălzire apă menajeră cu panouri solare din PET-uri
#
Panourile solare obţinute trebuie să fie amplasate la o diferenţă de nivel de cel puţin 30 de centimetri faţă de bazinul cu apă. Pentru a vă bucura cât mai mult de acest sistem ecologic de încălzire a apei menajere, Jose Alano recomandă înlocuirea sticlelor de plastic care alcătuiesc panourile la fiecare cinci ani. De-a lungul timpului acestea devin opace, iar acest lucru dăunează procesului de absorbţie a căldurii. De asemenea, la acelaşi interval de timp cutiile de carton necesită o vopsea proaspătă.

Video


Adaugă un comentariu

Copyright 2024 LiveBiz.ro - Toate drepturile rezervate
LiveBiz - Videoclipuri, Ştiri şi Articole din întreaga lume