Orice mamă îşi doreşte ca puii ei să vină pe lume în siguranţă şi să poată trăi îndeajuns de mult încât să asigure perpetuarea speciei. Această caracatiţă uriaşă îşi protejează viitorii pui chiar cu preţul vieţii ei. Priviţi aceste imagini şi veţi înţelege ce înseamnă să preţuieşti cu adevărat viaţa.
În Oceanul Pacific trăieşte o specie de caracatiţe uriaşe, considerată de către biologii marini ca fiind cea mai longevivă dintre toate cefalopodele. Menirea lor, ca de fapt a tuturor vieţuitoarelor, este de a lăsa urmaşi care să perpetueze specia pe mai departe.
Privind imaginile care par destul de obişnuite pentru lumea acvatică, ni se dezvăluie o experienţă cu totul neobişnuită. Caracatiţa din aceste imagini caută cu disperare un ascunziş, dar nu pentru a sta la pândă să-şi asigure hrana, ci pentru a înfăptui un lucru miraculos – acela de a depune ouăle din care vor ecloza puii.
Caracatiţa este foarte precaută în alegerea locului ideal care să fie ferit de alte vietăţi, de algele care inevitabil sălăşluiesc în adâncuri şi de curenţii marini. Ajunsă în locul potrivit, ea caută o suprafaţă dură pe care va depune între 120.000 şi 400.000 de ouă.
Nu părăseşte acel loc nici pentru a se hrăni, având grijă sa să-şi folosească tentaculele pentru a elimina algele care s-ar putea prinde de mulţimea ouălor. Timp de 6 luni, mama-caracatiţă rămâne neclintită până când puii ei se desprind din ouă şi încep să înoate cu repeziciune în apa oceanului.
Încet, încet, toţi puii părăsesc locul în care au stat protejaţi cu preţul vieţii de către mama lor, care nehrănindu-se o perioadă atât de lungă de timp, nu mai are puterea să fie martora acestui moment unic. Pentru ea, acest lucru reprezintă sacrificiul suprem, iar pentru noi, fără îndoială, o experienţă cu adevărat emoţionantă!
Sursa: soner efe via Youtube
Autor text: LiveBiz.ro