Omul a cărui plasmă sanguină a salvat vieţile a peste 2,4 milioane nou-născuţi face ultima donare de sânge

Dacă îţi place acest articol, distribuie-l şi prietenilor tăi

În anul 1951, un băiat australian în vârstă de 14 ani pe nume James Harrison, s-a trezit dintr-o operaţie destul de complicată care a durat câteva ore, fiind apoi spitalizat timp de trei luni. Harrison a putut rămâne în viaţă, în mare parte datorită unei cantităţi mari de sânge transfuzat pe care l-a primit în timpul intervenţiei chirurgicale şi postoperator.

La acea vreme, legile Australiei cereau donatorilor de sânge să aibă cel puţin 18 ani, iar Harrison avea cu patru ani mai puţin pentru a fi eligibil, însă după ce a împlinit 18 ani, a venit la fiecare 2-3 săptămâni pentru a dona sânge.

„În Australia, până în jurul anului 1967, au existat literalmente mii de nou născuţi care au murit în fiecare an, iar medicii nu ştiau de ce şi acest lucru era îngrozitor. Multe femei au suferit numeroase avorturi, iar bebeluşii s-au născut cu leziuni cerebrale. S-a dovedit că aceşti copii sufereau de boala hemolitică a nou-născutului sau HDN”, a declarat Jemma Falkenmire, de la Serviciul Crucii Roşii australiene.

Condiţia acestor întâmplări nefericite apare cel mai adesea din cauza incompatibilităţii Rh, o complicaţie care afectează fătul în perioada sarcinii. Doctorii şi-au dat seama, totuşi, că este posibil să se prevină HDN prin injectarea femeii însărcinate cu un tratament făcut din plasmă donată de la o persoană cu un anticorp rar. Cercetătorii au studiat băncile de sânge pentru a vedea care sânge ar putea conţine acest anticorp şi au găsit un donator în New South Wales, numit James Harrison.

Acesta a mărturisit că nu s-a gândit de două ori atunci când oamenii de ştiinţă au ajuns la el să-l întrebe dacă ar dori să participe la ceea ce ar deveni cunoscut sub numele de programul Anti-D. Prima doză a fost administrată unei femei însărcinate de la „Royal Prince Alfred Hospital” în anul 1967, potrivit lui Robyn Barlow, coordonatorul programului Rh care l-a găsit pe Harrison.

James Harrison a continuat să doneze sânge pentru mai bine de 60 de ani, iar plasma rezultată s-a folosit pentru a face din ea milioane de injecţii Anti-D. Serviciul de donaţii sanguine estimează că Harrison a ajutat să trăiască 2,4 milioane de bebeluşi din întreaga lume în toţi aceşti ani. De-a lungul acestui „drum”, i s-a spus „Omul cu mâna de aur”, primind de asemenea numeroase premii şi distincţii care să-i răsplătească bunătatea, curajul şi devotamentul.

Acum, aflat la 81 de ani, el a trecut deja de limita de vârsta permisă donatorilor, iar serviciul de donatori a decis că James Harrison ar trebui să renunţe la această acţiune pentru a-şi proteja sănătatea. Emoţionant!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:

Copyright 2024 LiveBiz.ro - Toate drepturile rezervate
LiveBiz - Videoclipuri, Ştiri şi Articole din întreaga lume