Au descoperit această păpuşă veche de 244 de ani şi au fost UIMIŢI când au văzut ce poate face. Wow!

Dacă îţi place acest articol, distribuie-l şi prietenilor tăi

Anumite mecanisme pe care oamenii pricepuţi ai secolului XVIII le construiau cu multă migală puteau căpăta la exterior o formă cât se poate de umană. Un exemplu elocvent este şi această păpuşă cu o vârstă apreciabilă, dar care este construită în aşa fel încât pare un scriitor pasionat ce stă la biroul său personal.

„Scriitorul” este poate cea complexă şi elaborată lucrare realizată de ceasornicarul elveţian Pierre Jaquet Droz în anul 1772 şi care cu ajutorul mecanismelor din componenţa sa poate scrie cu destul de multă lejeritate litere într-o înlănţuire logică.

Această maşină automată de scriere realizată din aproximativ 6000 de părţi componente este încastrată în corpul unei păpuşi care desenează litere de mână cu ajutorul unei pene de gâscă, un instrument obişnuit pentru acei ani. Textul care trebuie scris este codat pe o stivă de came care prin acţiune mecanică se învârt şi se opresc exact în dreptul literei care urmează să fie scrisă. Cu totul remarcabil este faptul că funcţionând în acelaşi timp, aceste came controlează atât fiecare cursă a penei pe hârtie, cât şi forţa exactă de apăsare ce trebuie aplicată pe suprafaţa de scriere, în cazul de faţă o bucată de carton.

Mâna dreaptă a păpuşii înmoaie pana în cerneală şi scrie iar cea stângă deplasează suprafaţa de scriere pentru a veni exact în dreptul instrumentului de scris. Pe lângă faptul că mecanismul este „programat” să traseze maxim 40 de litere de mână, ochii băieţelului sunt în aşa fel acţionaţi încât păpuşa pare vie. În acest filmuleţ putem vedea cum pe suprafaţa de scriere apar rând pe rând literele ce compun numele inventatorului.

Pierre Jaquet Droz s-a născut pe 28 iulie 1721, în localitatea La Chaux-de-Fonds, Elveţia, într-o familie de fermieri şi pricepuţi ceasornicari de la care a învăţat să construiască o mulţime de mecanisme incredibile. Dintre acestea putem aminti: „Scriitorul”, „Muzicianul” şi „Desenatorul”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:

Copyright 2024 LiveBiz.ro - Toate drepturile rezervate
LiveBiz - Videoclipuri, Ştiri şi Articole din întreaga lume